Azzam Yacht – verdens mest luksuriøse superyacht

Dette er historien om verdens desidert dyreste og mest luksuriøse yacht. Båten har en lengde på 590,5 fot (180 meter) og en toppfart på ca. 30 knop (59 km/t). Båten inneholder blant annet to landingsplasser for helikopter, to svømmebasseng, kino, diskotek og en mini-ubåt. Alle vinduene er skuddsikre.

Yachten er registrert som tilgjengelig for utleie/charter. Dette er etter all sannsynlighet et tiltak for å spare inn skatter og avgifter. Er du interessert i en liten tur? Leieprisen for tilsvarende skip er estimert til å være i overkant av 16 millioner kroner per uke.

Eierskap

 

  1. Pris: 4,9 milliarder kroner
  2. Eier: Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan (f. 1948)

Skipet eies av Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan – president i De forente arabiske emirater. Han ble utnevnt til president i 2004. Al Nahyan og hans familie skal ha en formue på i overkant av 258 milliarder kroner. Han rangeres som verdens 4. rikeste monark.

Sheikh Khalifa kontrollerer det nasjonale investeringsfondet med en anslått verdi på 830 milliarder dollar. I 2018 rangerte Forbes ham på 43. plass på listen over de mest innflytelsesrike menneskene i verden. Hans foretrukne fritidssysler inkluderer sportsfiske og falkejakt. Verdens høyeste bygning, Burj Khalifa, er oppkalt etter han.

Fakta om yachten

Navnet «Azzam» kan oversettes til «besluttsomhet» på norsk. Informasjon om innsiden av skipet forblir en godt bevoktet hemmelighet. Skipet bærer preg av å være bygd med tanke på å ivareta gjestenes privatliv i stor grad. Sammenlignet med tilsvarende yachter har båten få utvendige sittegrupper og svømmebassenger.

 

  • Lengde: 590,5 fot (180 meter)
  • Toppfart: 30 knop (59 km/t)

Yachten skal etter sigende ha en 30 meter lang ballsal. Skipet skal ha kapasitet til å ta imot 36 gjester, fordelt på 18 private suiter. For å drifte skipet kreves det et mannskap på 60 personer. Antallet avhenger av hvor mange gjester som til enhver tid er om bord.

Skipet eies av en av De forente arabiske emiraters mektigste menn, og sikkerheten er deretter. I tillegg til at alle vinduer på skipet skal være skuddsikre, ryktes det også at skipet har et eget anti-missil-system og en mini-ubåt. I tillegg er nok presidentens livvakter med overalt.

Byggingen av vidunderet

 

  • Verft: Lürssen i Bremen i Tyskland
  • Byggeår: Byggestart 2010. Ferdigstilt i 2013.

Skipsverftet Lürssen, med base i den tyske byen Bremen, bygde skipet på rekordtid. Det tok designerteamet ett år å tegne yachten, mens selve byggingen av yachten var gjort på tre år. Eksteriøret ble designet av Nauta Yachts, mens interiøret ble designet av den franske designeren Christophe Leoni.

Yachten drives av totalt fire motorer. To dieselmotorer og to gassdrevne turbinmotorer, hver av dem med 23 500 hestekrefter. Til sammen yter de 94 000 hestekrefter. Motorene gir skipet en toppfart på ca. 30 knop (59 km/t), hvilket er ca. 30 prosent raskere enn de fleste andre superyachter i verden.

 

  • Tilgjengelig for leie
  • Anslått leiepris: 16 millioner kroner per uke

Har du ikke råd til å kjøpe et tilsvarende skip, kan det være et alternativ å leie det. Prisen er anslått til å være i overkant av 16 millioner kroner per uke. For samme pris kan du invitere med deg et fullsatt Ullevaal Stadion (26 000 pers) med på danskebåten.